De gezondheidszorg in Nederland is anders dan u gewend bent. Zo gaat u hier bijvoorbeeld altijd eerst naar de huisarts als u ziek bent.

Eerst naar de huisarts
In Nederland gaat u als u ziek bent, en het is niet levensbedreigend, altijd eerst naar een huisarts. Een huisarts is een dokter met een eigen praktijk aan huis of in een gezondheidscentrum. De huisarts heeft veel kennis van verschillende ziektes en behandelt u als dit mogelijk is zelf. Als de huisarts u niet kan helpen of als er meer onderzoek nodig is, stuurt de huisarts u door naar het ziekenhuis of een andere zorgverlener. Dat noemen we ‘doorverwijzen’. De huisarts geeft dan een verwijsbrief mee voor een specialist.

Huisarts op uw opvanglocatie
Voor asielzoekers is er op alle opvanglocaties een huisarts van het GC A. Heeft u een medisch probleem of medische vraag? U kunt dan op uw centrum zonder afspraak naar het inloopspreekuur. Tijdens het inloopspreekuur ziet u altijd eerst de praktijkassistent (doktersassistent). Zij zal u vragen naar uw klachten. Legt u zo duidelijk mogelijk uit aan de praktijkassistent waarvoor u komt. De praktijkassistent kijkt of u gezien moet worden door de verpleegkundige of de huisarts en maakt als het nodig is een afspraak voor u. Alle praktijkassistenten zijn medisch opgeleid. Zij voeren zelf ook een aantal medische handelingen uit of kunnen u advies geven. Kijk voor meer informatie ook op de pagina: Naar de dokter.
Een medewerker van het COA kan u vertellen waar het GC A op uw locatie zit, en hoe laat het inloopspreekuur is. Wilt u meteen weten wanneer het inloopspreekuur is? Kijk dan op de pagina: Adres en tijden inloopspreekuur.

Gespecialiseerde zorg
Naast de huisarts kennen we in Nederland veel andere (specialistische) artsen. In het ziekenhuis werken veel artsen die specialist zijn. Zij weten veel van één deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld van het hart of van de longen, of van één bepaalde ziekte. Naast de huisarts en de artsen in het ziekenhuis, kunt u in Nederland ook terecht bij:

  • Een tandarts, voor uw gebit.
  • Een opticien, voor een bril.
  • Een fysiotherapeut, voor beweegklachten.
  • Een verloskundige, voor zorg rondom zwangerschap en bevalling.
  • Een verpleegtehuis, voor mensen die zo ziek zijn dat ze niet thuis kunnen wonen.
  • Een instelling voor jeugdzorg, voor hulp bij het opvoeden of gedragsproblemen bij kinderen.
  • GGD, voor onderzoek naar tuberculose (tbc) en preventieve zorg zoals vaccinaties bij kinderen.