In Nederland schrijven de dokters niet bij alle klachten medicijnen voor. Sommige klachten, zoals verkoudheid, worden vanzelf minder en verdwijnen.

Zelfzorgmedicatie
Voor koorts en pijn worden vaak pijnstillers als Paracetamol of Ibuprofen geadviseerd. Deze medicijnen kunt u zelf kopen bij de supermarkt, drogist of apotheek. We noemen dit zelfzorgmedicatie. Hiervoor heeft u geen recept van het GC A nodig.
Verblijft u op een locatie waar u geen leefgeld krijgt en heeft u zelfzorgmedicatie nodig? Informeer dan bij de beveiliging of een medewerker van het COA waar u dit kunt krijgen.

Medicijnen op recept
Als u medicijnen nodig heeft, krijgt u die voorgeschreven door een dokter. Dat noemen we een ‘recept’. Deze medicijnen kunt u ophalen in de apotheek. Soms zit er een apotheek bij het ziekenhuis of de huisartspraktijk, maar vaak op een andere plek in de buurt.

Antibiotica
Artsen in Nederland zijn terughoudend met het voorschrijven van antibiotica. Als het niet noodzakelijk is antibiotica te gebruiken, schrijven artsen het niet voor, omdat antibiotica onbedoelde bijwerkingen kunnen hebben. Ook kan er, wanneer u teveel antibiotica gebruikt, een antibioticaresistentie ontstaan.
Vaak kan het lichaam op eigen kracht genezen van een bacteriële infectie. Als uw lichaam sterk genoeg is om de ziekmakende bacteriën uit te schakelen, is het daarom niet nodig een antibioticum te gebruiken. Bovendien helpen antibiotica niet bij een infectie die door een virus is veroorzaakt, zoals een griep of verkoudheid.

Betalen medicijnen
De meeste medicijnen worden vergoed. Als u uw medicatie wel zelf moet betalen, zal de huisarts of praktijkverpleegkundige u dit van tevoren laten weten.